Bezpečnostní značení kol

Mnozí z nás již přišli o své kolo či koloběžku, často i na bezpečných místech, někdy i v dosahu městské kamery. I když policie zaznamená zloděje bezpečnostní kamerou, nemá šanci najít neoznačené kolo v bazaru na druhé straně republiky. V takových situacích vám odcizené kolo či koloběžku pomůže najít skrytá značka.

Princip bezpečnostního forenzního značení spočívá v aplikaci jedinečného identifikačního kódu na různé části předmětu, například jízdního kola. Kód je pouhým okem neviditelný a je téměř nemožné jej odstranit.

Kolo lze díky němu identifikovat pomocí speciálního čtecího zařízení, které používají policisté v České republice a v Polsku. Současně s nanesením skryté značky na kolo či koloběžku totiž policie ukládá údaje o místu registrace do celostátní databáze REFIZ či lokální BikeGuard. Osobními údaji o majiteli disponuje pouze městská policie.

K forenznímu značení cyklistických kol, koloběžek, kompenzačních pomůcek, ale třeba i městského mobiliáře se používají speciální roztoky SelectaDNA, které obsahují UV složku a mikročástice s kódem, tzv. DNA. Označení umožňuje pozdější identifikaci předmětu v případě krádeže, ale má i preventivní účinek.

Celý postup výrazně pomáhá dohledat odcizené věci.

Bezpečnostní značení poskytuje několik výhod. Předně ztěžuje prodej odcizených kol na druhotném trhu. Kolo či koloběžku, které byly nahlášeny jako ukradené, mohou díky značení policisté najít (například v bazarech).

Každé kolo má také nálepku, která informuje, že kolo bylo forenzně označeno.

Provádění značení v určitém městě pak prokazatelně odstrašuje potenciální zloděje. Snižuje totiž automaticky chuť zlodějů zamířit tam pro svůj lup.



Městská policie Roztoky ve spolupráci s městským úřadem nabídne od dubna tuto službu zdarma všem roztockým občanům s trvalým pobytem.

ZAREGISTRUJTE SI TERMÍN

 a přijďte s osobními doklady a správně připraveným kolem, koloběžkou či kompenzační pomůckou.


Pro urychlení procesu DOPORUČUJEME:

Stáhnout a správně vyplnit Přihlášku do evidence kol a Čestné prohlášení. Správnost údajů je klíčová! Díky tomu můžeme nabídnout místa více zájemcům. Předem děkujeme za spolupráci.  :-)


Značení probíhá na služebně městské policie Roztoky (ul. 17. listopadu 37).

Jak dlouho to trvá?

Na návštěvu si vyhraďte celou hodinu.

 
Aby k označení mohlo dojít, připravte si níže uvedené údaje:

  • název prodejce kola/koloběžky/kompenzační pomůcky, adresu prodejce, kontakt, e-mail a datum koupě, číslo faktury a pořizovací cenu (pokud tyto údaje nemáte, nebo jste např. kolo zdědili, vyplníte na místě čestné prohlášení)
  • kontaktní údaje na stávajícího majitele, datum narození, číslo OP, RČ – vezměte si občanský průkaz
  • značku výrobce, typ kola, číslo a barvu rámu
  • OZNAČENÍ JE ZDARMA, ale služba je vyhrazena pouze pro občany s trvalým bydlištěm v Roztokách.

 

Důležité!

Kolo, koloběžka či kompenzační pomůcka musí být celé čisté a odmaštěné– označení je na deseti místech!

Po aplikaci je nutné nechat značku minimálně 120 minut zaschnout, avšak aby bylo zatuhnutí stoprocentní, je třeba označený předmět 14 dní nevystavovat nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Během 14 dnů se proto nedotýkejte místa aplikace a vyhněte se jakýmkoli činnostem, které by mohly narušit proces fixace. Kolo nemyjte!

Po označení obdržíte registrační kartu, která slouží jako doklad o označeném předmětu.

 

Více informací naleznete na www.forenzniznaceni.cz.

Podporováno Ministerstvem vnitra ČR